1774-2024: Östads stiftelse firar 250 år

Thore Alströmer (vd) tillsammans med historikern Gunnar Wetterberg.

1774-2024: Östads stiftelse firar 250 år

Den 10 juni fyllde Östads stiftelse 250 år. Den stora dagen firades på säteriet tillsammans med inbjudna gäster med koppling till stiftelsen, säteriet och Östad. Författaren och historikern Gunnar Wetterberg fanns på plats för att föreläsa om säteriets och släkten Alströmers historia med en intressant koppling till Sveriges skogsbrukshistoria.

Under jubileumsdagen blickades det tillbaka på Östads historia från flera olika perspektiv och infallsvinklar. Östad, en plats som allt som oftast lämnar djupa avtryck hos de människor som kommit på besök, arbetat, gått i skolan eller bott på platsen genom århundradena. Inte minst har Östad lämnat ett avtryck hos de många barnhusbarn som bodde och fick gå i skolan på säteriets ägor under närmare 200 år. Berättelserna och anekdoterna som hördes berättas genom sorlet av gäster under jubileumsdagen den 10 juni tyder på att Östad betyder mycket för väldigt många människor än idag.

Jubileumsdagen inleddes med mingel och tilltugg i bottenplan på den gamla skolbyggnaden. Inne i skolbyggnaden presenterades information om skogsförsök som stiftelsens sponsrat och som genomförts på Östad mark i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet. I samma rum ställdes historiska bilder från säteriet ut och porslin från Ostindiska kompaniet visades upp tillsammans med fler arvegods som följt familjen Alströmer och säteriet genom århundraden. Stiftelsens nuvarande VD, Thore Alströmer, är den sjunde generationen Alströmer som haft förtroendet att förvalta stiftelsen sedan den grundades för 250 år sedan. ”Det känns speciellt! Jag är stolt över att det här konceptet fungerat så pass länge”, säger Thore.

Efter mingel och tilltugg bjöds gästerna ner till det stora tältet där Thore höll ett tal inför de ca 60 inbjudna gästerna. Stiftelsens historia och syfte presenterades på ett genuint och inspirerande sätt och avslutades med ett tack till stiftelsens styrelse som bidrar till den positiva utvecklingen. Innan den goda grillbuffén dukades fram stod en efterlängtad föreläsning på agendan.

”Jag tror inte det finns så många sådana här ställen kvar idag.”

Historikern och författaren Gunnar Wetterberg var inbjuden för att dagen till ära föreläsa om Östads historia. Gunnar höll ett intressant tal om kopplingen mellan affärsmannen Jonas Alströmer och Niclas Sahlgren och vilken påverkan de båda männen haft, både på Östad men också inom de geografiska och affärsmässiga områden de var verksamma inom. Det drogs många intressanta paralleller mellan personer kopplade till Östad och dåtidens affärselit. Inte minst var stiftelsens grundare Niclas Sahlgren en duktig affärsman, han hade också många spännande nya idéer. Bland annat uttryckte Gunnar sin fascination över att Sahlgren ansåg att det skulle vara bättre för barnen att få bo ute i familjer än att bo på barnhem. Detta var ett helt nytt grepp inom barnuppfostran jämfört med hur det generellt såg ut i Sverige i slutet på 1700-talet.

”Jag tror inte att det finns så många sådana här ställen kvar idag. Det är ovanligt att någonting lever kvar så väldigt länge som detta. Det är lite unikt, också för att de har lyckats anpassa sig med tiden. De försöker gynna och främja det sydsvenska jordbruket genom utbildning och forskning. Skogen i södra Sverige har blivit så mycket viktigare sedan andra världskriget och där spelar Östad en stor roll”, berättade Gunnar Wetterberg för tidningen Lokalpressen som var på plats under dagen.

Östads stiftelse grundades 1774 av affärsmannen Niclas Sahlgren med syftet att rädda fattiga föräldrars barn och ge dem en skälig uppfostran inom jordbruket på Östad. Idag, 250 år senare, är stiftelsens stadgar moderniserade och uppdaterade där ändamålsuppfyllelserna nu sker i samarbete med universitet och högskolor.

De ca 500 studenter som årligen besöker och bor på Östad får sina utbildningstillfällen, transport, mat och logi sponsrat av stiftelsen. ”Vårt mål är att eleverna ska få lämna skolbänken och få komma ut och se verkligheten. Det kan handla om en sponsrad resa till en limträfabrik eller olika utbildningstillfällen här i våra skogar eller i bergtäkten. Jag tycker att det är viktigt att man får se vilka typer av jobb som finns i branschen och hur svenskt  skogs- och jordbruk fungerar i praktiken. Det är viktiga tillfällen där vi gärna är med och sponsrar”, säger Thore.

Jubileumsdagen den 10 juni avslutades med strålande sol. En historisk dag med djupa avstamp i det förflutna och siktet inställt på fortsatt utveckling och en ljus framtid på Östad.

Bildgalleri: